Demokrati, Identitet

Förbudståget tuffar på i Europa

Station: Frankrike

Den franska regeringen antog i dag lagförslaget om förbud av burka och nikab. I juli kommer man att presentera den nya lagtexten för parlamentet. Om parlamentet antar lagtexten kommer samtliga burkabärande kvinnor som vistas på offentliga platser i Frankrike att bötfällas.

Station: Belgien

I april röstade det belgiska parlamentets underhus för ett liknande förbud. Hade inte landets fempartiregering spruckit och parlamentet upplösts hade nog lagen varit antagen vid det här laget. Nu kommer det att dröja några månader tills lagförslaget är på agendan igen.

Station: Italien

I början av maj bötfälldes en burkabärande kvinna när hon besökte ett postkontor i Novara i norra Italien. Stadens myndigheter hade i januari i år beslutat att förbjuda burka på allmänna platser och kvinnan måste nu betala 500 euro i böter.

Station: Schweiz

Och för två veckor sedan röstade den schweiziska kantonen Aargau för ett förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats.

Station: Sverige

Hur ser det ut här hemma då?

De centerpartistiska riksdagsledamöterna Staffan Danielsson och Lennart Pettersson vill förbjuda burka men de verkar inte ha fått så stort gehör från det egna partiet. Om jag minns rätt så beslutade Skolverket för sju år sedan att ge skolor rätt att förbjuda elever att bära burka. Däremot var man då inte helt säker på om burkan var ett religiöst plagg eller inte men skolan fick ändå tillåtelse att förbjuda elever att bära burka av pedagogiska skäl. Det är en tidsfråga förrän förbudståget tuffar vidare in i Sverige. På riktigt.

Ayse

Bilden är hämtad från Brio.

Annonser
Standard