Demokrati, Politik, Utrikespolitik

En konstruktiv oppostion uppenbarar sig i Turkiet

I dag valdes Kemal Kilicdaroglu (efternamnet uttalas Kilitchdarolou) som ledare för Republikanska folkpartiet (CHP) i Turkiet. CHP är landets största oppositionsparti och efter år av låga väljarsiffror ser det ut att vända för partiet. Bara under den senaste månaden har det hänt mer inom partiet än under de senaste åren. Den förre partiledaren Deniz Baykal som styrt partiet med järngrepp i 18 år valde att lämna sin post efter att ha avslöjats med otrohet.

När många journalister befarade att partiet skulle förlora ännu mer väljarstöd hände det motsatta. Enligt en opinionsmätning som presenterades i förra veckan sade 32 procent av de tillfrågade att de skulle kunna tänka sig att rösta på CHP om det leds av Kilicdaroglu.

Dessa siffror har säkert påverkat många inom CHP. Skatteinspektören Kemal Kilicdaroglu, även kallad Turkiets Gandhi, valdes i dag med övervägande majoritet till ny partiledare vid partikongressen i Ankara. Hans tal, som jag tror kommer att gå till historien, direktsändes över hela landet och många förväntansfulla Ankarabor kunde följa partikongressen på storbildskärmar utanför kongresslokalen. En del kongressdeltagare fällde en och annan tår under hans tal och det gick inte att ta miste om att Kilicdaroglu lyfte fram frågor som berör väldigt många i Turkiet. Han slängde otaliga kängor till den sittande regeringen och betonade gång på gång att han kommer att utforma en politik som bl a kommer att bekämpa fattigdomen och de ökade klassklyftorna i landet.

Jag kan alldeles för lite om Kemal Kilicdaroglus politiska visioner men skulle jag dra en slutsats utifrån mina Turkietboende vänners statusuppdateringar på Facebook skulle jag lätt kunna påstå att han har tagit många med storm. Efter att ha lyssnat på hans tal känns han som en välbehövlig frisk fläkt i den turkiska politiken. Turkisk politik har aldrig varit ett sömnpiller och i och med hans partiledarskap kommer det bli ännu mer spännande. Regeringen, som i alldeles för många år har saknat en konstruktiv opposition, får nu något att bita i. En sak är säker – mycket kommer att hända på den turkiska politiska scenen innan valet 2011.

Ayse

Bilden är hämtad från tidningen Radikals webbplats.

Annonser
Standard