Demokrati, Politik, Utrikespolitik

Allt fler nationalistiska regeringar i EU

I juli tar Belgien vid EU-ordförandeskapet. Landet befinner sig i en djup politisk kris med tydliga nationalistiska förtecken. De olösta konflikterna mellan landets olika delar (de som talar flamländska och franska) ligger bakom krisen. När det liberala flamländska partiet valde att lämna regeringskoalitionen – som i sin tur gav upphov till regeringskrisen – applåderade riksdagsledamöter för det extremnationalistiska belgiska partiet Vlaams Belang och sjöng den flamländska nationalsången.

Efter Belgien är det Ungerns tur att vara ordförandeland. För lite mer än en månad sedan besegrade det konservativa Fidesz det socialistiska regeringspartiet MSZP i det ungerska valet. Med två tredjedelar av parlamentsmandaten kan den nye premiärministern Viktor Orbán göra vad han vill och behöver inga allierade. Fidesz kom till makten med hjälp av en populistisk valkampanj. Visserligen stämde Fidesz inte in i det högerextrema partiet Jobbiks antiromska och antisemitiska retorik men Orbán anspelar mycket på den storungerska nationalismen i sina tal till folket. Han gick till val med löften om bl a att ungrare i Kroatien, Rumänien, Slovakien och Serbien ska få ekonomiska fördelar vad gäller utbildning, pensioner och skatter.

För Jobbik har det varit en historisk valframgång. Var sjätte plats i parlamentet tillhör partiet och man har inte väntat med att göra antiromska uttalanden. Det är ett parti som har en svartuniformsklädd militant gren som sprider skräck bland minoriteterna i Ungern genom marscher som hålls i byar och områden som bebos av framförallt romer. Jobbiks framfart oroar mig trots att statsvetare och Ungernexperter menar partiet inte kommer att ha någon betydande roll för ungersk inrikespolitik. En liten tröst är att Orbán vid flera tillfällen har betonat att han inte tänker samarbeta med Jobbik.

I nästa månad är det parlamentsval i Slovakien. Det land som senast anslöt sig till eurozonen. Även de slovakiska nationalisterna vinner terräng. Där har man riktat sig mot den ungerska minoriteten. Utrikesminister Carl Bildt gjorde ett uttalande för någon månad sedan om att valresultatet i Ungern kommer att påverka grannländerna och att risken är stor att de nationalistiska krafterna i regionen stärks. Jag hoppas att majoritetspartierna i Ungern och Slovakien klarar att hålla dessa krafter i schack.

Medlemsländer som ägnar sig åt att bara tänka på sig själva och glömmer bort att arbeta för EU:s sammanhållning bådar inte gott.

Ayse

Bilden är hämtad från presseurop.eu

Annonser
Standard