Utrikespolitik

Nederländska högerextremister surfar på missnöjesvågen

Efter nationalisternas valsegrar runt om i Centraleuropa var turen kommen till Nederländerna igår. Alla rösterna är inte räknade ännu men nu på morgonen ligger liberalerna (VVD) endast ett mandat före socialdemokraterna (PvdA). Det högerextrema Frihetspartiet (PVV = partij Voor de Vrijheid), med Geert Wilders som ledare, verkar bli landets tredje största parti.

För er som inte har följt Wilders genom åren kan jag kort sammanfatta att han har blivit känd för sina olika uttalanden och kampanjer, bl a den om att förbjuda Koranen samt stoppa all invandring från muslimska länder. Han har vunnit många röster på holländarnas missnöje. Han är också mannen bakom filmen ”Fitna” som kallades för ”aggressivt antimuslimsk” av FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon. Filmen släpptes på nätet i mars 2008 och är långt ifrån objektiv. Den visar scener från terrordåden i New York och Madrid. Självfallet har han även lyckats få med en halshuggningsscen. Alla dessa inslag har han toppat med väl utvalda citat om från Koranen och andra muslimska skrifter. Citat som kan vridas och vändas – allt för att passa in i Wilders skrämselpropaganda.

Viktigt att tillägga är att i de senaste kommunalvalen blev Frihetspartiet näst största parti i Haag och största parti i staden Almere.

Wilders har anhängare och beundrare även hemma i Sverige. Han hyllas på många bloggar denna morgon. Vem vet, han kanske blir statsminister vid nästa parlamentsval.

Ayse

Bilden är hämtad från http://www.geertwilders.nl – hans egen webbplats där han kallas för ”freedom fighter”.

Annonser
Standard