Utrikespolitik

Risk att Centralasien blir ett andra Kosovo

I ett land, som vi annars knappt pratar om, pågår det fruktansvärda våldsdåd just nu. Visserligen är det oroligt på tusentals andra platser runt om, men jag och många andra (antar jag) är inte insatta i denna del av världen. Jag, som fått höra att mina förfäder kommer från denna del av världen, kan inte ett smack om regionen.

Jag syftar på Centralasien. Efter en längre tid med etniska konflikter nådde oroligheterna i Kirgizistan sin kulmen i fredags. I går varnade FN att antalet flyktingar kan komma att stiga till 100 000. I nyhetsrapporteringarna talar man om att ”ett andra Kosovo” håller på att växa fram.

Kirgizistan gränsar till Kazakstan, Kina, Tadzjikistan och Uzbekistan. I södra Kirgizistan har konflikterna efterlöst varandra. Området består av de övre delarna av Fergana-dalen med omkringliggande berg. Den större delen av den bördiga dalen tillhör Uzbekistan medan den nedre delen tillhör Tadzjikistan. När Josef Stalin drog gränserna på 1920-talet var hans syfte att splittra dalen och man kan säga att han lyckades med det.

I Kirgizistan bor kirgizer och uzbeker. Under åren har många kirgizer valt att lämna dalen och flyttat in till huvudstaden Bisjkek. Uzbekerna, som bor kvar i den kirgiziska delen av dalen har i flera år uttryckt att de känner sig åsidosatta. Missnöjet och sedermera hatet mellan de båda grupperna har intensifierats och nu mynnat ut i en mycket våldsam etnisk konflikt. Enligt uzbekiska myndigheter har 75 000 uzbeker från södra Kirgizistan flytt till Uzbekistan. Inte nog med det, Uzbekistan stängde i går sina gränser för att de tydligen inte klarar av att ta emot flyktingarna.

Ingen vet riktigt hur många som dött i våldsamheterna. Den officiella siffran är 124 medan den inofficiella är ca 1 000. Det finns inlägg på nätsajter om att uzbekiska kvarter har bränts ned och att de döda ligger i högar på gatorna. Än så länge har omvärlden inte gjort något åt situationen. Det finns en oro för att konflikterna kan sprida sig till norra Kirgizistan där uigurer och uzbeker bor. Om det går så långt, då kommer säkerligen grannländerna att ingripa.

Ayse

Bilden är hämtad från ne.se

Annonser
Standard