Film

Måste se Özpeteks senaste film

Jag bara måste se Ferzan Özpeteks senaste film Mine vaganti eller En italiensk familj på gränsen till sammanbrott som är dess titel på svenska. Hans filmer kan vara lite knepiga (inte minst A Perfect Day) men ack så populära både i hans nya hemland Italien och i hans gamla, Turkiet.

Jag såg trailern till Mine vaganti i våras och den påminner om en tickande bomb. Tommaso (spelas av Riccardo Scamarcio) drömmer om att bli en framgångsrik författare och mår dåligt av att låtsas vara straight. Hans familj tror att han är pluggar ekonomi och hoppas på att han en vacker dag ska ta över deras pastafabrik i södra Italien. Tommaso vill däremot inte ha något med familjeföretaget att göra och ser lösningen i att berätta sanningen. Precis när han ska komma ut ur garderoben händer något oväntat.

Det är lite olyckligt att den svenska översättningen får en att tänka på Pedro Almaodóvars mästerverk Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Visserligen berör också Özpetek hbt-frågor i sina filmer men hans stil är en helt annan. Man behöver se hans filmer för att förstå vad jag menar. Börja med att hyra hans första biofilm Det turkiska badet från 1997.

Ayse

Annonser
Standard