Skamvrån, Utrikespolitik

Sarkozys krig mot romerna fortsätter

Frankrikes president Nicholas Sarkozy är som vanligt väldigt förutsägbar. I hans ”krig mot brottsligheten” gick han igår ut med att 300 läger, som byggts av romer och resande, ska rivas. Inte nog med det. Sarkozy sade också att romerna utgör ett säkerhetsproblem för landet och att de som har orsakat ordningsproblem ska utvisas. Frankrike har redan utvisat 10 000 romer och med en ny lagstiftning kommer det att bli betydligt lättare att utvisa romer.

Visst har människorättsgrupper, romska föreningar och Sarkozy-motståndare protesterat mot hans politik under veckan men han gör som ändå han vill. Frankrikes hatpolitik mot romer vinner alltmer terräng. Den har även smittat av sig till grannländerna, för att inte tala om hatstämningen i centrala och östra Europa.

Att Sarkozy får härja fritt utan att något annat lands regering reagerar på det han gör är heller inget nytt. Europeiska regeringar är väldigt skickliga på att kritisera utomeuropeiska länders regeringar och dess politik. Man är en fena på att ge rött kort till dessa regeringar när de trampar på de mänskliga rättigheterna. Men när det kommer till sina egna väljer man att vara knäpptyst. Italien har registrerat romer (och dess barn) med fingeravtyck. För romer har inga mänskliga rättigheter – vare sig i Europa eller någon annanstans. Romska läger har funnits i Europa i urminnes tider och inget land i Europa har några intentioner på ändra på det. I stället väljer man att utvisa romer. Man har återigen inte lärt sig ett smack av historien.

Läs mer om Sarkozy och hans krig mot romerna här.

Ayse

Annonser
Standard