Demokrati, Politik, Skamvrån, Utrikespolitik

Den fria rörligheten gäller inte alla

Det går inte en vecka utan ett utspel från Frankrikes president Nicholas Sarkozy. Försöker han inte lägga hinder för ett turkiskt EU-medlemskap, stigmatisera islam och muslimer, så är det romerna han är ute efter.

Det är väl inte någon som har missat att romska läger i Frankrike har rivits ned och ca 600 romer har utvisats? Att romer är EU-medborgare och har rätt till fri rörlighet inom EU är inget som Sarkozy och hans regering bryr sig om. Protesterna har varit, precis som förväntat, relativt lågmälda. Jag kan slå vad om att utvisningarna hade mött starkare reaktioner om det hade rört sig om någon annan grupp än just romerna. Att detta kan ske mitt i Europa år 2010 är en skam.

Det går heller inte att missa att den franska regeringen har fått mersmak och nu gör allt i sin makt för att tvinga Rumänien till att hejda romer som vill emigrera. Om inte Rumänien gör som den franska regeringen vill tänker man hindra en rumänsk anslutning till Schengen (EU:s passuinion). Juridiskt sett kan Frankrike inte tvinga Rumänien till detta utan det kan bara EU. Det är också därför Frankrikes premiärminister François Fillon skriver till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och betonar att den rumänska ”massutvandringen” har blivit ett EU-problem.

Nu är det bara att vänta och se hur Barroso kommer att bemöta Frankrikes krav. I morgon kommer dessutom franska och rumänska ministrar att mötas och försöka enas i frågan. Ett möte utan romska representanter, så klart.

Ayse

Bilden är hämtad från cbsnews.com

Annonser
Standard