Film

Rik film om tro kontra kärlek

Den fransk-tyska filmen Miraklet i Lourdes (originaltitel: Lourdes), regisserad av Jessica Hausner, väcker många tankar om trons makt hos mig. Jag är inte särskilt fäst vid kommersialisering av religion och är inte den som bokar resor till viktiga religiösa platser. Visserligen har jag vistats i betydelsefulla kyrkor och moskéer men har aldrig varit med om sådana organiserade flerdagarsbesök som visas i den här filmen. Vissa scener med tusentals människor som köar till mässa och bad påminner mig om köerna till attraktionerna på Gröna Lund. Hur som helst, manuset håller rakt igenom, fotot är enkelt och otroligt vackert.

I filmen får man framförallt följa den MS-sjuka Christines (spelad av Sylvie Testud) pilgrimsresa. Hon är en av tiotusentals pilgrimer som vallfärdat till Lourdes men hon sticker ut –  både som person och med sin likgiltiga inställning. Det är inte första gången hon besöker en helig ort och det är tydligt att hon är där bara för att bryta vardagstristessen. Hon deltar i massmässor, bönestunder i grupp och tvättas med heligt källvatten. Allt sker på rullande band. Bland karaktärerna finner man de nyfikna och baktalande damerna, den förtvivlade mamman, den snusförnuftiga prästen och den felplacerade unga sköterskan/nunnan.

Christines rumskompis, en äldre dam, gör till sin uppgift att få henne att bli bättre, bl a genom att i smyg ta ut henne på nattmässa. Det blir också den äldre damen som blir den första att se hur Christine reser sig upp ur sin säng och tar sina första steg. Hela händelsen ses som ett mirakel och väcker naturligtvis starka känslor bland präster och övriga pilgrimer. Frågan som hägrar är om miraklet är ett resultat av vanlig hederlig kärlek än något sänt från ovan. En del blir glada för hennes skull medan de flesta blir avundsjuka. Christine är i alla fall överväldigad och börjar våga göra saker som hon tidigare aldrig hade kunnat göra. Utan att avslöja för mycket störde jag mig lite på den sista scenen. Den fastnar i halsen på ett otippat sätt.

Ayse

Bilden är hämtad från svt.se

Annonser
Standard