Marknadsföring, Reklam, Sociala medier

Kampanj som avslöjar många brister

Om jag presenterar ett företag eller byrå som arbetar med kommunikation för dig, vad tänker du på då? Att de ska vara duktiga på kommunikation men också på att kommunicera internt och externt, eller hur? Att företaget eller byrån har byggt upp sitt varumärke kring kommunikation, tänker jag.

Vad som slår mig däremot är hur ofta jag får erfara motsatsen i min kontakt med byråer och företag. Är du ingen direkt kund får du vänta i evigheter på att få svar. Om du ens får ett svar. Företaget eller byrån kan på sin site skriva spaltmetrar om sin värdegrund och betydelsen av transparens samtidigt som det är en del av kommunikations-, reklam- och pr-världens slutna värld.

Jag har i två dagar följt diskussionen om Ledarnas kampanj Världens bästa CV. Många tycker att diskussionen är löjlig och att ”ingen har dött på kuppen” (citat hämtat från Twitter). Reaktionerna varierar i kvalitet och till min stora besvikelse har jag fått mina förutfattade meningar bekräftade.

För er som inte känner till kampanjen kan jag kort sammanfatta att namn på personer figurerar i den. Dessa personer har inte givit deras samtycke. När en av dem valde att reagera på detta (bl a på Twitter) och slutligen RO-anmälde kampanjen rullade diskussionen igång. Under gårdagen visade det sig att det hela var betydligt mer omfattande än vad Ledarna först hade trott och kampanjen drogs in.

Vem som helst som jobbar med kommunikation, journalistik, reklam eller pr vet att det är väldigt viktigt att dubbelkolla uppgifter och ta reda på vad som gäller vid publicering. Nu ber Ledarna och de inblandade byråerna om ursäkt för att de har brustit i deras kontroll. Att de har klantat sig behöver man inte vara en kommunikationsguru för att förstå.

Vad som däremot har fått mig att tappa hakan är reaktionerna från en av de byråanställda. I kommentarsfälten går det inte att ta miste på hur denne är frustrerad och förbannad över att en så stor kampanj har fått dras in. Denna person skriver t o m att den som RO-anmälde kampanjen vill ”sänka varumärken”. Den som jobbar med kommunikation, reklam och pr borde veta att personliga påhopp bara är ett tecken på desperation. Samma person kallar också Twitter för ”Twittertrollskog”.

Jag har förstått att reklam- och pr-världen inte är några fenor på digitala medier. I en tid där sociala medier är betydelsefulla och nödvändiga kommunikationsverktyg är det beklagligt att det fortfarande är på det viset. Kan man inte hantera eller har man inget intresse av digitala medier ska man kanske jobba med något annat än med kommunikation, reklam och pr. Att jobba med kommunikation och samtidigt nedvärdera tjänster som Twitter rimmar inget vidare i mina öron.

Ayse

Läs mer om kampanjen här och här.

Annonser
Standard