Konst

Rysk nationalskatt i Stockholm

Detta bildspel kräver JavaScript.

För första gången i Sverige visas konstnärsgruppen Peredvizjnikis verk på Nationalmuseum i Stockholm. Utställningen Peredvizjniki – banbrytande i ryskt måleri invigdes i torsdags (29 september) och pågår t o m 22 januari. (Se bildspel här.)

Som en reaktion mot den ryska konstakademiens konservatism bildades Peredvizjniki (Vandrarna) år 1870. Inspirerade av realismen ville konstnärsgruppen belysa sociala och politiska frågor med hjälp av konsten. De ordnade även vandringutställningar för att föra konsten ut till folket, utanför metropolerna S:t Petersburg och Moskva. Deras verk återberättar det samtida ryska samhället – bönder porträtteras med samma noggrannhet som politiker och intellektuella. Konstnärer som Vladimir Makovskij, Ilja Repin och Nikolaj Jarosjenko skildrar hemliga politiska möten, straffångar och svältande jordbruksarbetare. Målningarna i utställningen är inlånade från två ryska institutioner – Tretiakovgalleriet i Moskva och Ryska Museet i S:t Petersburg.

Det var länge sedan jag blev så tagen av en utställning. Ljuset, detaljrikedomen och tekniken som använts är häpnadsväckande. Vad ni än gör, missa inte denna utställning. Jag kommer definitivt att göra ett återbesök till Nationalmuseum.

Ayse

Bildspelet ovan visar verk av Ilya Repin:
The Zaporozhe Cossacks Write a Mocking Letter to the Turkish Sultan, 1880.
The Barge Haulers on the Volga, 1870-1873.
A fisher girl, 1874.

Annonser
Standard